top of page

Σενάριο-Σκηνοθεσία

Μάριος Καραμάνης

Ποιήματα διαβάζει η

Μαρίκα Τζιραλίδου

και η

Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ

Διεύθυνση Παραγωγής

Ελένη Σμαραγδή

Βοηθοί Σκηνοθέτη

Γιώργος Δαουλάρης

Χρήστος Κακογιάννης

Μουσική Επιμέλεια

Μάριος Καραμάνης

Μοντάζ

Τάκης Κουμουνδούρος

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Νίκος Σμαραγδής

Εκτέλεση Παραγωγής

Αλέξανδρος Φίλμ

Παραγωγή

ET1 © 1991

αίγινα κ. αγγελάκη ρουκ

κινηματογραφικό δοκίμιο

σκηνοθεσία: Μάριος Καραμάνης

παραγωγή: ΕΤ1

απρίλιος - μάιος 1991

16mm, 25min, έγχρωμη.

Ένας ποιητής μια πόλη. Η Αίγινα μέσα από την ποίηση της Κατερίνας Αγγελάκη Ρούκ. Ένα ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα, ένα ταξίδι επιστροφής στην Αίγινα.

ανατολή εδώ ζω και νοσταλγώ

τούτο το ίδιο τοπίο

σα να το χάνω με κάθε βλέμμα

Ποιήματα μνήμης για τη μητέρα ή το νεκρό πατέρα, ένα ποίημα τραγούδι για το θάνατο, ερωτικά ποιήματα... Mε κέντρο το σπίτι της ποιήτριας στην Αίγινα, που λειτουργεί ως χώρος καταλύτης στη ποιητική της εξέλιξη.

Η ταινία συμμετείχε στο 32° Φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης το 1991, στην εκδήλωση "Κινηματογράφος και πραγματικότητα". Βραβείο: Φωτογραφίας

Κριτικές

...Καλό είναι να μελετάει ο θεατής το πρόγραμμα. Όλο και κάποιο διαμάντι θα βρει μέσα στην καθημερινή τηλεοπτική ροή. Όπως η καινούρια σειρά του Γιάννη Σμαραγδή "Τα λόγια της πόλης" που ξεκίνησε με την "Αίγινα.." της θαυμάσιας ποιήτριας Αγγελάκη Ρούκ, σε σενάριο-σκηνοθεσία Μάριου Καραμάνη. Ήταν ένα έξοχο κινηματογραφικό δοκίμιο, που το όριζε μια ερωτική διαλεκτική σχέση εικόνας και λόγου...

Μαρία Παπαδοπούλου, Eφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 10/5/1993.

H TAINIA ΕΔΩ

https://archive.ert.gr/7351/?fbclid=IwAR3X3ldfi9dnNU0lw8gunNW7O8Czx-YelxOs7qxZ_CVxdSeOfLViAknSAeQ

η σκηνή "το όνειρο"
η σκηνή "το όνειρο"

πληροφορίες για τις ταινιές

Σενάριο-Σκηνοθεσία

Μάριος Καραμάνης

Έρευνα-Κείμενα

Νίκος Ψιλλάκης

Αφήγηση

Αλέξης Κωστάλας

Διεύθυνση Φωτογραφίας

Φώτης Μητσιάκης

Ηχοληψία

Σπύρος Δρόσος

Μουσική-Μοντάζ

Μπάμπης Αλέπης

Διεύθυνση Παραγωγής

Κυριάκος Γεωργίου

Υπεύθυνος Παραγωγός

Χρήστος Χριστοδούλου

Παραγωγή

 Ελληνική τηλεόραση ΕΤ1©1990

ιερά δένδρα

ντοκιμαντέρ

σκηνοθεσία: Μάριος Καραμάνης

παραγωγή: ΕΤ1

νοέμβριος 1989

16mm, 27min, έγχρωμη.

Από τα αρχαία χρόνια οι Μινωίτες έφτιαξαν θεότητες σχετικές με τον ετήσιο κύκλο της βλάστησης, της καρποφορίας και του θανάτου των φυτών. Ένας κόσμος γεμάτος σύμβολα, που δεν συνηθίζει να απεικονίζει την ίδια τη θεότητα μα προτιμά να την ταυτίζει με σύμβολα που σχετίζονται με τη λατρεία της. Η μυρτιά ήταν σύμβολο της γονιμότητας, αφιερωμένη στην Πασιφάη, τη σύζυγο του Μίνωα, η λεύκα δέντρο επιτάφιο και η ελιά δέντρο που έδινε ζωή. Στη σύγχρονη Κρήτη οι μύθοι και οι θρύλοι των ιερών δέντρων συχνά στηρίζονται στην ανεύρεση μιας ιερής εικόνας στη ρίζα τους. Στη μονή Αγκαράθου, ο μύθος γύρω από μια ροδιά ήταν η αφορμή για το χτίσιμο του ιστορικού μοναστηριού, ενώ στη μονή Παληανής η μυρτιά που υπάρχει εκεί έχει ιαματικές ιδιότητες που σχετίζονται και πάλι με το ιστορικό και το μύθο αυτού του δέντρου.Η δεντρολατρεία στην Κρήτη είναι μια πανάρχαια συνήθεια που άντεξε μέσα στο χρόνο, προσαρμόστηκε στα δεδομένα της θρησκείας μας και εξακολουθεί να γοητεύει τον σημερινό άνθρωπο. Είναι η λατρεία της ίδιας της φύσης, ή η ανάγκη του ανθρώπου να αγκαλιάσει και να ενσωματώσει τις αρχαίες δοξασίες σε μια μεταφυσική αντίληψη της ζωής;

3ο Βραβείο "Κινηματογράφος και Πραγματικότητα" 1990

Σενάριο - Σκηνοθεσία

Μάριος Καραμάνης

Ελεύθερη αφήγηση

Μανόλης Γλέζος

Ποίημα απαγγελία

Νίκος Πρωτονετάριος

Τουμπάκι

Γιάννης Πυτιλάκης

Διεύθνση Φωτογραφίας

Λάκης Καλύβας

Μοντάζ

Νώντας Σαρλής

Ηχοληψία

Φίλιππος Πανταζής

Μουσική επιμέλεια

Μάριος Βουτσινάς

βοηθός σκηνοθέτη

Χρήστος Ακρίδας

Διεύθνση Παραγωγής

Στέλα Τσίκα

Υπεύθυνος Παραγωγός

Χρήστος Χριστοδούλου

Παραγωγή

 Ελληνική τηλεόραση ΕΤ1 ©1988

σκαφτιάδες τις σμύριδας

ντοκιμαντέρ

σκηνοθεσία: Μάριος Καραμάνης

παραγωγή: ΕΤ1

ιούνιος 1988

16mm, 25min, έγχρωμη.

Ένας εργάτης Απεραθίτης, ερασιτέχνης οργανοπαίχτης, με το τουμπάκι του κινείται σαν οδηγός στα ορυχεία. Το τουμπάκι, όργανο λαϊκό, που παίζει στις γιορτές (διονυσιακές των κουδουνάτων της Απειράνθου), ο σκηνοθέτης το χρησιμοποιεί σαν ταμπούρλο, κινούμενος ίδιος σαν φάντασμα μέσα στις εγκαταλειμένες στοές και έξω από τις σκουριασμένες εγκαταστάσεις, απομεινάρεια ενός βιομηχανικού μεγαλείου στις αρχές του αιώνα. 

Μοιάζει σα να θέλει να ζωντανέψει κάτι που έχει τελειώσει ή που φένεται τελειωμένο στους γραφειοκρατικούς εγγεφάλους ενός σύγχρονου κράτους. 

Έτσι αναπαριστά την εξόρυξη, φιλμάροντας πρόσωπα εργατών την ώρα της δουλείας, χέρια που ψαχουλεύουν στο ημίφως το μάρμαρο, για το πολύτιμο ορυκτό της σμύριδας, λυχνάρια που τρεμοσβύνουν και απ’ την άλλη, βλέποντας δύο γέρους στο χωριό παλιούς εργάτες, να αφηγούνται ιστορίες των ορυχείων, νοσταλγεί ένα χώρο (εξ’ ορισμού) χαμένο. 

Παράλληλα, χρησιμοποιώντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον εύρημα (παιδάκια του χωριού να κοιτάζουν τη κάμερα την ώρα της συνέντευξης) κάνει πιο ζωντανή πιο πραγματική την αλήθεια του χώρου. 

Στον ήχο που συνοδεύει την εικόνα, ο πρόεδρος της Απειράνθου Μανόλης Γλέζος, αφηγείται και σχολιάζει ελεύθερα, το γεγονός της εξόρυξης της σμύριδας, (επιστημονικά και ιστορικά τεκμηριωμένος λόγος) προτείνοντας αισιόδοξες λύσεις σε μια προπτική συνέχισης της αξιοποίησης του χώρου. 

Πρόκειται για μια προτοφανή αντίθεση εικόνας-λόγου, μια δομική κατασκευή, που σε τέτοιες δεν μας έχει συνηθίσει η ΕΤ1. Ο σκηνοθέτης Μάριος Καραμάνης, κατάφερε να δείξει ότι η τηλεόραση μπορεί και να μην είναι ρουτίνα.

Εφημερίδα Δημοκρατικός Λόγος 25/6/1988.

Eρμηνευτές

Μανώλης Καρυωτάκης

Βασούλα Τρακακέ

Δημήτρης Δαλαμάγκας

Στράτος Τζίτζης

Κώστας Δαλαμάγκας

Γιώργος Κίτσος

  Σενάριο-Σκηνοθεσία

Μάριος Καραμάνης

Σκηνικά-Κοστούμια

Ισμήνη Καριωτάκη

  Διεύθυνση Παραγωγής

Ασπασία Καραμάνη

  Ηχοληψία

Παναγιώτης Κακαβιάς

  Βοηθός Σκηνοθέτης

Σπύρος Πετρόπουλος

  Διεύθυνση Φωτογραφίας

Διονύση Πετρουτσόπουλος

  Μοντάζ

Μόσχα Χάρκα

  Παραγωγή

Μάριος Καραμάνης ©1984

ο αθηναίος

σκηνοθεσία: Μάριος Καραμάνης

παραγωγή: Μάριος Καραμάνης

αύγουστος 1984

16mm, 15min, έγχρωμη.

O Μανώλης, ένας οκτάχρονος απ' την Αθήνα φτάνει στο χωριό του παππού για διακοπές. Εκεί συναντάει τους παλιούς "καλοκαιρινούς" φίλους. Τα παιχνίδια που παίζουν "αναστατώνουν" την ήσυχη κοινωνία του χωριού. Ο Μανώλης, είναι το παιδί της πόλης που φέρνει τα καινούρια παιχνίδια. Παιχνίδια επιρρεασμένα από το θέαμα (θέατρο, σινεμά, τηλεόραση...)

Η ταινία συμμετείχε στα φεστιβάλ: Μονάχου, Θεσσαλονίκης και Δράμμας  το 1984.

 

Κριτικές

Άρεσε ο "Αθηναίος", σε σκηνοθεσία Μάριου Καραμάνη, χειροκροτήθηκε όπως και η ταινία "Ραντεβού"... Η ταινία έχει χιουμοριστικό ύφος και πάνω απ' όλα αποπνέει έναν αέρα αντικομφορμισμού. Αυτό μας άρεσε ιδιαίτερα.

"Θεσσαλονίκη"  Αλέξης Ν. Δερμετζόγλου.

Ο "Αθηναίος" του Μάριου Καραμάνη είναι μια κωμωδία αντικομφορμιστική, ... η ταινία άρεσε στο κοινό και χειροκροτήθηκε θερμά! Κρίμα που η ταινία αυτή συμμετέχει στο πληροφοριακό τμήμα του φεστιβάλ, της άξιζε καλύτερη τύχη...

"Απογευματινή"  Ροζίτα Σώκου

Μανώλης Καριωτάκης & Δημήτρης Δαλαμάγκας
Στράτος Τζίτζης & Παναγιώτης Καραμάνης
bottom of page